Voluntari internationali gazduiti de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca

 

.

Mario Pedroncelli
Proiect: Year of the Youth Invasion
Perioada: 01.09.2014- 31.09.2015


Buna! Sunt Mario, am 26 de ani si sunt din Italia. Am fost voluntar SEV in cadrul proiectului "Year of the Youth Invasion" din septembrie 2014. Proiectul meu s-a bazat pe activitati de animatie si educatie non-formala pentru copiii din 3 spitale ale orasului. Am inceput, de asemenea, un proiect in scolile din mediul rural si am organizat activitati in fiecare zi pentru SNV, Saptamana Nationala a Voluntariatului.
Stagiul meu SEV de un an a fost pur si simplu uimitor, o experienta unica, si cu siguranta irepetabila si de neuitat. Nu numai pentru activitatile proiectului, care, in cele din urma, sunt doar o parte din experienta. Dar si pentru sansa de a trai un an intr-o tara straina, de a partaja unui apartament (in cazul meu), cu 7 alti voluntari din 5 tari diferite, de a ma intalni cu sute de alti voluntari, locali si internationali, si, apoi, de a cunoaste o noua cultura si de a invata o limba noua ... aproape ... sa zicem de a intelege o limba noua!
Stagiul meu SEV, in cazul meu, mi-a schimbat viata si planurile mele de viitor. De fapt, eu sunt inca in Romania acum, intr-un proiect similar (dar nu la fel de minunat).

Liene Eksa
Proiect: Year of the Youth Invasion
Perioada: 01.09.2014- 31.09.2015


Buna! Numele meu este Liene si eu sunt din Letonia. Am fost voluntar la Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca in proiectul "Year of the Youth Invasion". Mi-am petrecut aproape un an in Cluj, impreuna cu alti sapte voluntari din Europa. Anul a fost minunat si plin de culoare. Am lucrat cu copii in spitale, am organizat Saptamana Nationala a Voluntariatului cu colegii mei, m-am oferit voluntar pentru o Tabara de Arta din Scoala Waldorf, am descoperit mediul rural romanesc si am avut parte de multa distractie impreuna cu cu colegii mei de apartament. In cee ace ma priveste pe mine, am castigat mai multa incredere, am intalnit o multime de oameni uimitori, am participat la nunta letona / romana si am descoperit cultura romaneasca.
Experienta mea poate fi descris ca o calatorie cu un buchet de baloane colorate mari, deoarece toate evenimentele, oamenii, lucrurile pe care le-am vazut in Romania mi-au daruit numai sentimente pozitive. Nu mi-am imaginat vreodata ca voluntariatul poate oferi atat de multa satisfactie. Ajuta intr-adevar o persoana sa isi largeasca orizonturile. Una din pasiunile mele este educatia non-formala, si aici am avut sansa de a invata noi metode si de a le pune in practica: prin munca mea la Spitalul de Copii, in timpul Saptamanii Nationale a Voluntariatului, prin prezentarile noastre SEV si prin seminarul de educatie non-formala "Conector".
Sunt foarte bucuroasa ca am luat decizia de a veni la Cluj si pot spune cu adevarat ca aceasta a fost experienta cea mai pozitiva pe care am avut-o vreodata. ;)

Rosa Gather
Proiect: EUROPEAN volunteers in YOUTH CAPITAL
Perioada: 01.09.2014- 31.09.2015


Salut, salut! Numele meu este Rosa si am 19 ani. Cand am avut SEV-ul in Cluj-Napoca am terminat liceul si am avut 18 ani. Am petrecut 12 luni minunate in Romania si am intalnit o multime de oameni noi de peste tot din lume!
Proiectul meu " EUROPEAN volunteers in YOUTH CAPITAL" a fost despre munca cu tinerii si studentii din Cluj. In timpul stagiului meu SEV la Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, s-a anuntat ca orasul va fi Capitala Europeana a Tineretului in 2015! A fost foarte interesant, pentru ca o multime de evenimente si activitati au avut loc in oras! Colegul meu si cu mine am facut parte din aceasta miscare. Am organizat un club de limba germana si un club intercultural pentru tineret, seri interculturale cu mancare buna si seri de film.
Punctul culminant al muncii mele la CVCN a fost Saptamana Nationala a Voluntariatului (SNV), in luna mai. Am organizat impreuna cu alti voluntari locali si internationali 8 evenimente pentru a promova voluntariatul si a-i implica in voluntariat. Spre exemplu, curatarea si decorarea unui parc din Marasti, gatit pentru beneficiari si un Share and Trade Bazar cu o multime ateliere (trucuri cu skate board-ul, imprimare pe tricouri, dans, artizanat etc.), precum si o vanatoare de comori interculturala. In timpul acestei saptamani m-am bucurat cel mai mult de spiritul de voluntariat si cooperarea in echipe. Stagiul meu SEV m-a invatat sa devina mai deschisa, flexibila si sa ma bucur de viata!
Am lucrat in principal la birou si invatat foarte multe despre managementul proiectelor si munca cu diferite grupuri tinta. Ca un proiect personal, am decis sa lucrez cu persoanele in varsta. Prin urmare, o data pe saptamana am vizitat persoane in varsta la ele acasa si am petrecut putin timp acolo pentru a le tine companie. Acest lucru m-a ajutat foarte mult pentru a-mi imbunatati limba romana.
Nu as fi vrut sa nu am parte de acest an minunat, plin de experiente. Mi-am facut o multime de prieteni si am calatorit prin toata tara, care are peisaje uimitoare. Pentru mine stagiul SEV a fost perfect pentru a ma descoperi pe mine si alte culturi!

Lisa Kostner

Proiect: 3G. Go. Give. Gain.
Durata: 1/09/2013 - 31/08/2014
Organizatia de trimitere: 4YOUgend
Tara de origine: Austria


Salut! Sunt Lisa din Austria si am fost voluntar al Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca, in proiectul 3G. Go. Give. Gain, proiect in care am desfasurat activitati in 3 sectii ale spitalului de pediatrie din oras. In Cluj am petrecut 12 luni minunate in care am calatorit mult, am vizitat locuri noi si am cunoscut oameni extraordinari, care m-au inspirat prin stilul lor de viata total diferit precum si prin prespectivele lor diferite asupra vietii. Am avut parte de o experienta deosebita, lucrand alaturi de oameni noi si realizand activitati cu copiii.
Decizia de a veni in Romania prin Serviciul European de Voluntariat s-a dovedit a fi in multe feluri cea mai buna decizie pe care as fi putut sa o iau. Am avut ocazia sa descopar o tara care imi era initial total necunoscuta, tara careia i-am explorat multe aspecte care m-au surprins pozitiv aproape intotdeauna. Avand multa libertate in cadrul proiectului, am avut ocazia sa imi exprim toata creativitatea si sa initiez diverse activitati si proiecte; realizarea de filme de animatie cu copii, o expozitie foto in parc, o carte pentru copii “Florica fericita”, design si realizare de postere si fliere.
Pot sa spun ca m-am indragostit de atmosfera unui proiect de voluntariat si ca nu voi uita, cu siguranta acest an minunat si toate experientele pe care le-am acumulat.

Gaelle Blino
Proiect: The Rhythm of Volunteering
Durata: 1/04/2013 - 31/05/2013
Organizatie de trimitere: Pistes Solidaires
Tara de provenienta: Franta


Numele meu este Gaelle, sunt din Franta si am petrecut doua luni in Cluj-Napoca, ca si voluntar in cadrul Serviciului European de Voluntariat. Proiectul meu a inclus organizarea celei de-a 12-a editii a Saptamanii Nationale a Voluntariatului in Cluj-Napoca, in luna mai 2013. La inceputul cautarii mele eram decisa sa aleg pentru stagiul meu SEV fie Romania fie Bulgaria. Ma simteam cu adevarat atrasa de aceste tari. In vestul Europei nu stim prea multe despre ele. Mai mult, ne confruntam cu multe stereotipuri despre aceasta zona a Europei si tocmai din cauza asta unii din apropiatii mei nu au inteles alegerea mea de a veni aici.
Cu toate acestea sunt foarte fericita de decizia mea! Am invatat sa descopar poporul roman si cultura romaneasca. Am intalnit oameni frumosi si distractivi, iar cultura si istoria Romaniei sunt atat de bogate.
Proiectul in sine m-a atras si el, pentru ca era destul de deschis si permitea voluntarilor oportunitatea de a se exprima pe sine prin activitatile propuse. Probabil ca aceleasi caracteristici l-au facut sa fie si provocator si stresant uneori! Timp de doua luni de zile am creat si organizat 10 evenimente diferite (printre ele un campionat de fotbal, un flashmob, un eveniment multicultural, etc.).
A fost o experienta extraordinara, plina de emotii, de descoperirea unei tari noi, de descoperirea altor oameni dar si de autocunoastere. Am avut ocazia de a trai aceasta experienta cu oameni minunati si cu siguranta voi mai incerca proiecte similare!
 

 Susana Barros
 Proiect: The Rhythm of Volunteering
 Durata: 1/04/2013 - 31/05/2013
 Organizatie de trimitere: ProAtlântico – Associação Juvenil
 Tara de provenienta: Portugalia


 Salut! Sunt Susana, din Portugalia, si am devenit voluntar SEV in Cluj-Napoca (Romania) din intamplare!  Intre momentul terminarii diplomei de masterat si inceperea programului de doctorat, am decis sa devin  voluntar SEV sis a accept provocarea de a face ceva diferit de tot ce eram obisnuita pana in acel moment  sa fac!
 Din fericire am fost selectata pentru proiectul acesta, “The Rhythm of Volunteering”, si am putut sa fiu implicata in organizarea de evenimente de promovare (a voluntariatului). Am avut ocazia de a invata multe lucruri si cu siguranta de a-mi dezvolta abilitatile creative. A fost o experienta importanta si cred ca fiecare tanar ar trebui sa aiba parte de ceva similar, cel putin o data in viata.
Sunt foarte bucuroasa ca am facut parte din proiectul “The Rhythm of Volunteering “ si din echipa aceasta! A fost o experienta profesionala si personala extraordinara.
In cele doua luni am avut ocazia de a cunoaste si aceasta frumoasa tara si cultura ei! Iar acum e momentul plecarii..nu este simplu! Dar ma intorc in tara mea cu un sentiment de implinire: prieteni noi (unii dintre ei foarte speciali pentru mine!), cunostinte noi, culturi noi pe care le-am descoperit! Enorm de multe amintiri frumoase!
 

Royal Agamirzadeh
Proiect: The Rhythm of Volunteering
Durata: 1/04/2013 - 31/05/2013
Organizatie de trimitere: Bridge to the Future Youth Public Union NGO
Tara de provenienta: Azerbaijan

Numele meu este Royal Agamirzadeh, m-am nascut in 7 septembrie 1993 in Azerbaijan. Am locuit cea mai mare parte a vietii mele in Azerbaijan, mai putin un an de zile la varsta de 18 ani cand implicarea mea in sectorul de tineret mi-a permis sa calatoresc in tarile din Europa si Caucaz.
Sunt in mod special interesat de matematica, informatica, filozofie si cercetare. Am cochetat cu programarea inca de la varsta de 10 ani, insa am inceput sa fac asta serios abia in 2009 cand am debutat ca si programator. Cat despre matematica, aceasta a fost intre materiile mele preferate inca din scoala generala. (Sunt de asemenea interesat de lingvistica, de istoria antica a Orientului Apropiat si a Europei, dar si de realizarea unei cercetari in domeniul simbolurilor – toate acestea fiind mai degraba preocupari personale si nu profesionale.)
Experienta mea in Serviciul European de Voluntariat m-a ajutat sa descopar SEV ca si o oportunitate de a trai experiente diverse dar si de a acumula multe cunostinte. Totodata, SEV mi-a permis sa imi dezvolt sentimentul de legatura cu comunitatea, prin partenerii pe care i-am implicat in activitati, dar si prin interactiunea cu colegii mei de proiect.
Prima mea experienta ca si voluntar international m-a provocat si motivat sa ii ajut pe voluntarii care sosesc in Azerbaijan in procesul lor de adaptare, pentru ca in final avem cu totii aceleasi emotii, experiente, asteptari, temeri si vise. Asa ca pot sa inteleg “situatia” lor si sentimentele pe care le traiesc.
Fara nicio ezitare pot sa recomand un stagiu SEV pentru orice tanar. Este cea mai buna oportunitate de a te descoperi pe tine insuti!

Monika Hryzlikova
Proiect: You(th) redefine culture!
Durata: 1/09/2012 - 31/05/2013
Organizatie de trimitere: EVS Bunkr O.s.
Tara de provenienta: Republica Ceha


Salut! Eu sunt Monika din Republica Ceha. Am 20 de ani si am venit in Romania in septembrie 2012 pentru un proiect de 9 luni numit You(th) redefine culture! In cadrul proiectului am sustinut lectii intr-o scoala din Cluj, pentru copii cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani. Am lucrat impreuna cu colega mea din Islanda cu care m-am inteles foarte bine. Pe parcursul celor 9 luni am sustinut lectii de ecologie si reciclare creativa, educatie multiculturala si arta. In acest sens am pregatit activitati foarte diverse legate de aceste subiecte.
Pe langa activitatea in scoala, am fost implicata si in alte activitati desfasurate in cadrul organizatiei, workshopuri, prezentari si alte activitati desfasurate in comunitate. In tot acest timp am intalnit oameni deosebiti si am avut ocazia sa calatoresc mult in Romania. Acum ma intorc acasa cu bagajul plin de experiente extraordinare!


Unnur Stefansdottir
Proiect: You(th) redefine culture!
Durata: 1/09/2012 - 31/05/2013
Organizatia de trimitere: AUS ICYE-Iceland
Tara de provenienta: Islanda


Sunt o persoana foarte incapatanata si crescut intr-o comunitate urbana mica, cu 900 de locuitori in Islanda. Proiectul din Cluj a reprezentat in acest context o provocare foarte mare pentru mine. Mi-a placut foarte mult sa petrec timp cu copiii, asa ca din acest punct de vedere proiectul a fost foarte potrivit pentru mine. Sunt multe lucruri pe care mi-as fi dorit sa le pot schimba, dar am inteles ca e mai important sa ma bucur de ce am in fiecare moment. De pasti mi-am luat putin timp liber si am calatorit cu familia pe Himalaya, moment care mi-a dat energia sa continui proiectul.


Alberto Scapini
Proiect: TOY- Think of you!
Durata: 1/09/2012 - 31/05/2013
Organizatie de trimitere: Asociatia CIESSEVI
Tara de provenienta: Italia


Am terminat facultatea de drept in Genova in 2011...am incercat sa imi gasesc un loc de munca in domeniul social pana in 2012 fara nici un succes...apoi pe neasteptate, dupa un interviu pentru un loc de munca am dat peste un pliant despre EVS si mi-am spus „asta e ceva ce ar trebui sa fac chiar acum!”. Am trimits mai multe aplicatii si am primit un raspuns pozitiv de la proiectul meu preferat din Cluj-Napoca...Nu imi imaginasem pana atunci niciodata ca voi pleca intr-o tara straina, necunoscuta si ca voi avea o experienta nemaipomenita. Dar chiar asa s-a intamplat...Asa ca va sfatuiesc sa deveniti voluntari sau mai bine voluntari intr-o alta tara.


Nora Doplbauer
Proiect: TOY- Think of you!
Durata: 1/09/2012 - 31/05/2013
Organizatie de trimitere: Verein 4 YOUgend
Tara de provenienta: Austria


Salut! Numele meu este Nora, sunt din Austria si am 19 ani. Dupa ce am terminat liceul am stiut ca nu doresc sa imi incep studiile imediat, voiam sa acumulez experienta si sa descopar lucruri noi , sa fac ceva util si sa descopar lumea. Asa ca dupa mai multe cautari am trait pe propria piele sentimentul de „dragoste la prima vedere" cu: proiectul TOY-Think of you! Am citit descrierea proiectului, am inteles ca implica activitati cu copii in spitale si deja tara nu mai era importanta pentru mine.
Acum sunt foarte fericita si recunoascatoare pentru tara si proiectul ales. Am avut ocazia sa cresc si sa ma dezvolt, acumuland multe experiente valoroase departe de Austria, intr-o tara complet diferita, inconjurata de oameni din peste 10 alte tari. Toate acestea s-au intamplat intr-o tara despre care inainte de stagiu nu stiam aproape nimic.
In incheiere, va doresc tuturor sa va gasiti proiectul de care sa va indragostiti si sa aveti ocazia sa traiti toate experientele de care v-am vorbit!Velichka Krendova
Proiect: 123 days!
Perioada stagiu: 1/03/2012 - 31/06/2012
Organizatia de trimitere: National Centre for Youth Information and International Youth Mobility 
Tara de provenienta: Bulgaria


Sunt Vili, din Bulgaria si am fost voluntar in Romania prin Serviciul European de Voluntariat. Proiectul meu a implicat organizarea celei de-a XI-a editii a Saptamanii Nationale a Voluntariatului la Cluj-Napoca (mai 2012).
In timpul petrecut in Romania am intalnit o reactie de surprindere din partea oamenilor pentru ca am ales un stagiu SEV intr-o tara atat de apropiata de tara mea de origine, Bulgaria. Insa, pentru mine, cautarea unui proiect SEV a pornit de la dorinta de a gasi ceva perfect sincronizat cu dorintele mele. Am vrut un proiect dinamic si creativ care in acelasi timp sa fie interesant si provocator pentru mine. Acum, la final, pot spune ca am reusit sa imi ating acest scop.
Am petrecut 4 luni de zile in Romania si iata cum a fost experienta mea, in mare: 6 voluntari internationali, 1 apartament, o colega de camera, Cluj-Napoca, proces de adaptare, team-building, on-arrival, invatare non-formala, Sarbatoarea de Paste, apoi Sarbatoare de Paste din nou :), 12 evenimente publice, planificare si organizare, depasirea limitelor personale, Saptamana Nationala a Voluntariatului, evaluare, flashmob, concediu sau aventura, tabara cu corturile, raport final, YouthPass…hmmm, plecare? 
Experienta mea SEV a fost incredibila, plina de entuziasm, prieteni noi, culturi diferite, auto-cunoastere…a fost exact asa cum ma asteptam : o experienta uimitoare din care voi ramane cu amintiri frumoase o lunga perioada!


Sophie Schneider
Proiect: 123 days!
Perioada stagiu: 1/03/2012 - 31/06/2012
Organizatia de trimitere: Aha – Tipps &Infos fur junge Leute
Tara de provenienta: Germania

Numele meu este Sophie, am 18 ani si vin dintr-un orasel micut din sudul Germaniei.
Ca si voluntar al Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca am lucrat impreuna cu alti 5 voluntari internationali pentru a promova voluntariatul pe plan local. Am facut aceasta prin organizarea a 12 evenimente diferite in cadrul Saptamanii Nationale a Voluntariatului.

Cum am ajuns la Cluj? Dupa ce am terminat liceul anul trecut, unicul lucru de care eram sigura era ca vreau sa calatoresc, sa fac ceva util si sa traiesc experiente noi. Asa ca am decis sa iau o pauza de la studiile mele si sa plec in strainatate.
Din fericire am gasit proiectul acesta minunat si am avut ocazia in felul asta sa descopar Romania (o tara despre care nu stiam absolut nimic inainte) si sa fac parte din echipa Centrului pentru 4 luni. A fost una dintre cele mai frumoase experiente din viata mea! Mi-a schimbat perspectiva , am invatat o gramada de lucruri noi, am dobandit experienta practica si mi-am facut prieteni minunati! Sunt extrem de recunoscatoare pentru ca am avut oportunitatea de a-mi petrece stagiul SEV aici, a fost pur si simplu incredibil!

Adrian Moreno Garcia
Proiect: 123 days!
Perioada stagiu: 1/03/2012 - 31/06/2012
Organizatia de trimitere: Ayuntamiento de Avila. Espacio Joven Municipal "Alberto Pindado”
Tara de provenienta: Spania

Dupa finalizarea studiilor mele, in iunie 2011, m-am confruntat cu un moment de confuzie si nu eram foarte sigur care ar putea fi urmatorul pas in viata mea. Cand unul dintre prietenii mei mi-a vorbit despre SEV, prima mea reactie a fost “ce este SEV?”.In acel moment am inceput sa ma documentez despre Serviciul European de Voluntariat si am gasit o organizatie de trimitere chiar in orasul meu. Ei m-au ajutat sa gasesc un raspuns la toate dilemele mele, sa gasesc un proiect potrivit si iata-ma aici.
Se pare ca cei din jurul meu nu inceteaza a ma intreba “de ce Romania?”, iar raspunsul meu e mereu acelasi: “de ce nu?”. SEV este oportunitatea perfecta pentru a iesi din rutina ta si a fi implicat in lucrurile de care iti pasa cu adevarat. Viata intr-un mediu multicultural, prietenii noi, descoperirea unei culturi si a unei tari noi, toate acestea sunt doar o mica parte din SEV si cred ca oricine ar trebui sa le descopere pe propria-i piele.


Johanne Stenstrup
Proiect: 123 days!
Perioada stagiu: 1/03/2012 - 31/06/2012
Organizatia de trimitere: Dansk ICYE
Tara de provenienta: Danemarca

Am 20 de ani si dupa o perioada de aproape 2 ani in care am muncit, simteam nevoia sa-mi iau o pauza si sa fac ceva diferit. Chiar daca un proiect SEV nu inseamna doar calatorii ci si experienta in munca de voluntariat, este totusi ceva diferit.

Nu potentialul de a intalni oameni minunati sau promisiunea berilor ieftine m-au determinat sa vin in Romania…nu stiam nimic despre ele inainte de a sosi aici!:) A fost mai degraba proiectul, care mi-ar fi dat sansa sa-mi explorez proprile talente si sa-mi pun in practica o parte din ideile “traznite”. Cel putin asa vedeam eu lucrurile….si am avut dreptate!
In timpul petrecut la Cluj am fost implicata in organizarea a 13 evenimente publice, inclusiv primul mare eveniment de tip “yarn bombing” organizat in Romania si am avut sansa de a invata zeci de tineri romani cum sa tricoteze si sa croseteze. Un alt eveniment la a carui organizare am participat a fost un “targ de abilitati”, in care fiecare participant a avut sansa de a-si impartasi propriul talent cu altii sau de a invata ceva nou.
 Insa viata alaturi de 5 oameni minunati din intreaga Europa m-a invatat chiar mai multe lucruri decat munca mea de voluntar, atat despre mine insami cat si despre noi ca si grup.
Multumesc tuturor pentru experienta!


Vaida Svobunaite
Proiect: 123 days!
Perioada stagiu: 1/03/2012 - 31/06/2012
Organizatia de trimitere: Culture center “In Actio”
Tara de provenienta: Lituania

Gasirea proiectului SEV perfect poate fi uneori o sarcina la fel de provocatoare precum gasirea unui job. Pentru mine insa, experienta a fost exact opusul – a fost ca si cum ar fi “cazut direct din cer” pentru mine. Cu putin timp inainte de a fi acceptata in proiect, abia stiam cateva lucruri despre SEV si despre cum functioneaza. Dar imprejurarile favorabile si cateva recomandari solide m-au determinat sa iau in calcul si aceasta varianta, iar acum as face acelasi lucru din nou si din nou.
Sa fiu voluntar in Romania a fost o provocare pentru mine, nu doar din cauza ca nu mai fusesem niciodata aici si abia stiam cateva lucruri despre tara, dar si datorita activitatilor din proiect. Cu toate acestea, la final pot sa spun cu siguranta ca experienta de voluntariat mi-a schimbat pesrpectiva cu 180 grade. Am avut sansa sa fiu implicata in activitati extreme de variate si ele m-au facut sa apreciez lucrurile si mai mult decat o faceam inainte. Am avut oportunitatea de a gresi si a invata din greselile mele, de a descoperi lucruri in mine care nu stiam ca exista.
Din multe motive, experienta de voluntariat din Romania mi-a schimbat viata si sunt sigura ca imi va deschide multe usi pe viitor!

 

 Joscha Wirtz
 Proiect: PLAY - Practice Learning and Action for Youth
 Perioada stagiu: 01/09/2011 - 31/08/2012
 Organizatia de trimitere: Kolner Freiwilligen Agentur
 Tara de provenienta: Germania

Dupa cateva luni frumoase de EVS pot spune ca am o abilitate dezvoltata foarte bine:  capacitatea de a conversa pe subiecte marunte:).

Ma numesc Joscha Wirtz, am 19 ani si sunt din Germania. Sunt voluntar in cadrul  Serviciului European de Voluntariat (sau EVS) si lucrez impreuna cu Marlene Albrecht ca  profesor asistent la Scoala Ioan Bob. Predam limba germana, educatie multiculturala si  muzica/arta pentru 12 grupe, din clasele I-IV. Viata mea scolara nu e foarte departe  tinand cont ca am terminat liceul in 2011si voi incepe sa studiez Biotehnologie la intoarcerea in Germania la finalul lui 2012. 

Nu voi explica aici toate lucrurile care m-au determinat sa aleg Romania. Din punctul meu de vedere este o tara frumoasa, cu multe laturi si aspecte dar si o tara dinamica,agitata. Impresia mea e influentata si de oamenii minunati pe care i-am intalnit aici. Romania a fost alegerea perfecta pentru mine!
Despre EVS se pot spune multe...dar un singur lucru e in totalitate adevarat: trebuie sa-l incerci!

 


David Anderson
Proiect: PLAY - Practice Learning and Action for Youth
Perioada stagiu: 01/09/2011 - 31/08/2012
Organizatie de trimitere: Xchange Scotland
Tara de provenienta: Marea Britanie


Sunt Dave, un scotian de 27 de ani, in prezent relocat la Cluj-Napoca. Proiectul meu SEV in Romania se bazeaza in principal pe munca in cadrul spitalului de copii: organizarea de jocuri, crearea de animale din baloane, activitati de lucru manual, in esenta jucarea rolului unui clovn zi de zi. In plus,de cand am sosit la Cluj am fost implicat intr-o gramada de alte proiecte, care au fost cu siguranta interesante si distractive.

SEV a fost o experienta extraordinara pentru mine – perioada in care am trait si am “muncit” in Romania a fost una unica in viata mea si ma determina sa recomand cu incredere experienta de voluntariat oricui. Am intalnit un grup atat de divers de persoane din tari din intreaga lume, cu o istorie personala atat de variata si multe situatii ciudate si neasteptate. A fi parte dintr-o comunitate internationala a voluntarilor este o experienta incomparabila si simt ca pot sa duc inapoi atat de multe lucruri diferite, nu doar cunostinte si competente ci si prietenii sau situatii pe care nu le-as fi trait altfel. Si poate cel mai important dintre toate, sa ajung sa cunosc Romania si oamenii de aici a fost o adevarata placere si un privilegiu pentru mine!

Pot sa spun un mare multumesc voluntarilor-colegi din echipa mea, tuturor celor din CVCN dar si tuturor prietenilor pe care i-am castigat aici, in Romania!  Marlene Albrecht
  Proiect: PLAY - Practice Learning and Action for Youth
  Perioada stagiu: 01/09/2011 - 31/08/2012
  Organizatie de trimitere: Kolner Freiwilligen Agentur
  Tara de provenienta: Germania


  Ma numesc Marlene, am 20 de ani si lucrez ca si voluntar in Scoala Generala Ioan Bob,  unde organizam diferite activitati pornind de la ideea de educatie non-formala. In cele 6  luni pe care le-am petrecut deja in Cluj am invatat multe lucruri: am invatat sa  convietuiesc cu voluntari din tari diferite, sa ma descurc singura si sa reusesc sa traiesc  intr-o alta tara, am invatat o limba noua si am reusit sa intalnesc oameni din toata  Europa.

Dar cea mai mare parte din experienta acumulata are legatura cu proiectul in sine. Imi place foarte mult sa lucrez cu copiii si invatandu-i pe ei simt ca si eu invat ceva zi de zi. Am venit la Cluj dupa ce am terminat liceul pentru a face ceva diferit inainte de a-mi continua studiile si a fost una dintre cele mai bune decizii luate vreodata. Desi sunt la jumatatea stagiului, experienta e deja minunata si recomand tuturor sa faca un an de voluntariat aici!  Melanie Bleskine
  Proiect: PLAY - Practice Learning and Action for Youth
  Perioada stagiu: 01/09/2011 - 31/08/2012
 Organizatie de trimitere: Mission Locale Intercommunale des Bords de Marne
  Tara de provenienta: Franta


  Experienta aceasta de voluntariat a fost unul din visele mele. Aveam deja o slujba  inainte dar imi doream sa fac voluntariat intr-o tara straina. EVS a reprezentat aceasta  oportunitate. Acum descopar o noua tara si culturi noi: cea romana, dar si culturile  colegilor mei de apartament. Experienta aceasta m-a invat multe despre mine, simt ca  incep sa-mi depasesc anumite limite si ca pot realiza tot mai multe lucruri.

Clujul este un oras frumos, gasesti oameni diferiti si experimentez lucruri si activitati pe care inainte nu aveam timp sa le fac.Pentru mine, EVS a fost o experienta de viata in adevaratul sens al cuvantului!


  Patricia Hellinga
  Proiect: PLAY - Practice Learning and Action for Youth
  Perioada stagiu: 01/09/2011 - 31/08/2012
  Organizatia de trimitere: Lava Legato Foundation
  Tara de provenienta: Olanda


  Ma numesc Patricia Hellinga, sunt din Olanda, am 23 de ani si am terminat facultatea in  domeniul Educatiei. Aventura mea in Romania a inceput in septembrie 2011 si va dura  un an. Lucrez cu colegul meu Dave la un spital pentru copii de aici din Cluj si imi place  foarte mult. Uneori e dificil sa-i faci pe copii sa se bucure de sederea lor in spital pentru o  perioada mai lunga, dar zilnic invatam lucruri noi.

 Pe langa munca mea imi place sa comunic si sa experimentez lucruri noi - imi place  interactiunea din grupul nostru, cei 6 oluntari ai proiectului care locuim impreuna, dar si sa comunic cu oamenii din Romania. Am invatat multe despre cultura romana petrecand Craciunul aici si intrand in contact cu diferiti oameni. Clujul e un oras grozav, plin de viata si cetateni activi, cu multe evenimente culturale. Daca vrei, poti sa iesi intr-un loc nou sau la un eveniment in fiecare seara.
Organizatia noastra Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca face o treaba foarte buna in trimiterea si gazduirea voluntarilor. Am parte de mult sprijin din partea lorcaldurasi sunt foarte deschisi si bine organizati.


  Maksym Serik
  Proiect: PLAY - Practice Learning and Action for Youth
  Perioada stagiu: 01/09/2011 - 31/08/2012
  Organizatia de trimitere: Donetsk Youth Debate Centre
  Tara de provenienta: Ucraina

  Sunt in Romania pentru Serviciul European de Voluntariat de jumatate de an. Pe scurt  pot sa spun ca nu regret decizia de a veni in Romania. Este o experienta unica, te ajuta  sa te intelegi mai bine pe tine insuti si sa cresti pe plan personal. Fiecare zi iti aduce o  noua aventura, experiente, emotii si sentimente noi. Nu e intotdeauna placut, dar este  ceva NOU, o experienta pe care nu o poti avea daca preferi sa traiesti o viata sigura si  “normala”. Provocarile si limitele pe care ti le depasesti, infruntarea problemelor si a lucrurilor la care nu esti neaparat foarte bun, asta inseamna sa te dezvolti, asta te face mai puternic. Ma bucur si pretuiesc fiecare zi din stagiul meu, sunt deschis la lucruri noi si mi-e mai usor sa ma adaptez in diferite situatii. Mi-am dezvoltat unele abilitati folositoare precum folosirea limbajul corpului, am calatorit mult si urmeaza inca sa mai fac multe-multe excursii.

Fac parte dintr-o echipa internationala, pe langa mine mai sunt implicati 3 persoane in acest proiect: un baiat din Scotia si doua fete din Franta si Olanda. Suntem impartiti in doua echipe si lucram in spital unde organizam activitati pentru copiii spitalizati pe o perioada mai lunga pentru a diminua putin efectele negative ale sederii lor acolo. Copiii au de obicei intre 3 si 7 ani dar avem uneori si adolescenti. Facem origami, desenam, ne jucam cu baloane, plastilina, face-painting si alte lucruri.
Ca sfat pentru viitorii voluntari EVS, si mai ales pentru cei care nu sunt siguri de alegerea lor: fiti curajosi, fiti deschisi spre nou, pregatiti-va pentru noi oportunitati in viata si acceptati-le. Visati lucruri mari si nu uitati ca cerul e limita!

 

Sarah Foster
Proiect: DO! DO! DO! It's time for YOU!
Perioada stagiu: 01/02/2011 - 31/05/2011
Organizatia de trimitere: Bryson Charitable Group
Tara de provenienta: Irlanda de Nord

 

Am cautat multa vreme locul potrivit pentru a face voluntariat in strainatate, iar Romania mi s-a parut o destinatie incitanta: urma o experienta noua si o aventura de care aveam mare nevoie pentru ca stiam ca asa ceva nu as putea gasi nici in practica si nici avand un loc de munca. 

La finalul stagiului, alegerea mi s-a parut inspirata: datorita programului am fost integrata intr-un mediu multicultural, mi-am dezvoltat noi abilitati si perspective, am ajutat comunitatea si mi-am facut multi prieteni. Pentru mine, sa fiu voluntar in Romania a fost provocator, incantator, distractiv, educativ si o experienta pe care o voi pretui pentru totdeauna.
 

Maria Tasheva
Proiect: DO! DO! DO! It’s time for YOU!
Perioada stagiu: 01/02/2011 - 31/05/2011
Organizatia de trimitere: Idea NGO
Tara de provenienta: Bulgaria

Pot spune ca experienta de voluntar mi-a schimbat viata pentru ca m-a facut sa inteleg altfel libertatea, pentru ca mi-a oferit sansa sa cheltui energie si timp pentru lucrurile care mi se potrivesc, in care cred si pentru care am gasit totdeauna o motivatie.

Oamenii ma intreaba adesea: “Tu esti din Bulgaria! De ce ai ales Romania?” Eu le raspund cel mai adesea ca pentru mine nu conteaza tara. Am vrut sa fiu voluntar, a fost alegerea mea! Tara, munca, distractia, Centrul de Voluntariat, oamenii, ceilalti voluntari, cultura… acele lucruri sunt beneficii ale alegerii mele, pe care mi le voi aminti si le voi folosi in viitor!

Katharina Wendlik
Proiect: DO! DO! DO! It’s time for YOU!
Perioada stagiu: 01/02/2011 - 31/05/2011
Organizatia de trimitere: Jugendinfo Nierosterreich
Tara de provenienta: Austria

Dupa absolvire, in iunie 2010, capul meu era plin de lucruri teoretice precum algebra, limba engleza si latina sau formule chimice. In timp ce ma intrebam cum sa castig ceva experienta de viata si un pic mai multa independenta facand in acelasi timp si ceva util, cineva mi-a spus de programul EVS.

“Iata ceva ce mi s-ar potrivi de minune”, mi-am spus, iar cateva luni mai tarziu eram deja in Romania, la Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca. Urma ceva nou pentru mine: poate cea mai importanta lectie a fost sa punem o idee in practica, organizand alaturi de alti voluntari straini Saptamana Nationala a Voluntariatului. Desigur, m-am bucurat la fel de mult cunoscand alti voluntari, cultura tarii, oamenii si peisajele.

Fabio Mascialino
Proiect: DO! DO! DO! It’s time for YOU!
Perioada stagiu: 01/02/2011 - 31/05/2011
Organizatia de trimitere: Associazione Culturale Link
Tara de provenienta: Italia

M-am simtit foarte norocos pentru ca mi s-a dat posibilitatea sa locuiesc si sa fac voluntariat timp de patru luni in Cluj-Napoca. Practic, am avut o dubla exprienta: aceea de voluntar si de explorator intercultural.

Am cunoscut oameni noi, o tara noua, iar munca de voluntar mi-a dat sansa sa-mi depasesc anumite limite, ceea ce mi-a permis sa imi imbunatatesc abilitatile creative si sa castig experienta in diferite domenii.

In Cluj m-am putut exprima liber mai mult decat acasa, iar organizarea Saptamanii Nationale a Voluntariatului a fost o oportunitate unica de a face activitati pe care nu as fi putut sa le fac intr-un context diferit.

Edita Noreikaite
Proiect: DO! DO! DO! It’s time for YOU!
Perioada stagiu: 01/02/2011 - 31/05/2011
Organizatia de trimitere: In Actio Culture Center
Tara de provenienta: Lituania

Am auzit de EVS pentru prima data in Serbia, unde am participat la un training, si mi-am spus ca trebuie sa incerc si eu experienta de voluntar international.

Lucrurile s-au potrivit de minune cand am gasit un stagiu la Cluj, din foarte multe motive: aveam deja multi prieteni in Romania, pe care mi i-am facut in timpul unor schimburi de tineri si in SUA, proiectul era pe patru luni, durata care ma interesa pe mine, si vroiam sa lucrez intr-un ONG. De asemenea, ma tenta foarte tare sa invat sa organizez evenimente.

Nu in ultimul rand, la Cluj urma sa fim un grup international de 8 persoane din 6 tari diferite, muncind si locuind impreuna, iar mie imi place munca in echipa. La asta mai adaug ca limba romana mi s-a parut frumoasa si ca nu mai vazusem munti inainte.

Bo Alkemade
Proiect: DO! DO! DO! It’s time for YOU!
Perioada stagiu: 01/02/2011 - 31/05/2011
Organizatia de trimitere: Lava Legato Foundation
Tara de provenienta: Olanda

“Aventura”, „provocare” si „invatare” sunt cuvintele-cheie ale motivatiei mele de voluntar la Cluj. Ideea de a merge intr-o tara straina, intr-un loc pe care-l stiam doar din Atlas, fara sa cunosc pe cineva de acolo, suna ca o mare aventura.

Provocarea a fost sa incep la Cluj viata de la zero, cu un buget restrans, sa fac lucrurile sa mearga intr-o tara straina, ca voluntar.

Chiar daca invatam tot timpul, cred ca este nevoie de energie si timp sa reflectam cu privire la ceea ce invatam, cum invatam si de ce invatam anumite lucruri.

In cazul meu, am facut ceva bun cu timpul meu, fiind orientat sa fac o mica schimbare in vietile celorlalti, care s-ar putea sa traiasca in conditii mai aspre decat mine. De aceea am luat decizia de a face parte din EVS.

Regimantas Puida
Proiect: DO! DO! DO! It’s time for YOU!
Perioada stagiu: 01/02/2011 - 31/05/2011
Organizatia de trimitere: In Actio Culture Center
Tara de provenienta: Lituania

A fi voluntar inseamna in primul rand sa te descoperi pe tine. Poate crezi ca te cunosti foarte bine, dar a fi departe de casa, de familie, de prieteni, a fi intr-un mediu complet nou iti va demonstra ca inca te poti surprinde.

Ai sansa sa te uiti inapoi si sa privesti lucrurile dintr-o alta perspectiva: poti sa descoperi ca ceea ce faceai nu iti place de fapt asa mult sau, din contra, ca e chiar ceea ce iti doresti.

Poti sa descoperi ca ai abilitati pe care nu credeai ca le ai. Dar pentru toate astea iti trebuie curaj. Cand esti in EVS esti ca intr-un balon, esti intr-o realitate noua, cu totul aparte. Iar cand stagiul se termina, balonul se sparge iar tu revii iar in lumea ta initiala. Si nu e usor. Dar a fi EVS inseamna sa deschizi ochii, iar eu ma bucur in fiecare zi ca am ales sa fiu.   

Johana Steigenberger
Proiect: DO! DO! DO! It’s time for YOU!
Perioada stagiu: 01/02/2011 - 31/05/2011
Organizatia de trimitere: Jugendinfo Nierosterreich
Tara de provenienta: Austria

Sunt interesata de Romania de multi ani. Vreau sa fac cunostinta cu aceasta tara - cu limba si cultura, istoria si politica Romaniei.

Am incercat sa invat limba romana in patria mea - un obiectiv foarte greu de atins, fiindca cursuri de limba romana nu exista in Austria (pentru multi austrieci, Romania este o tara necunoscuta undeva in "estul indepartat"). In vara anului 2010 am aflat intimplator ca exista o organizatia la Cluj care cauta opt voluntari internationali pentru un proiect de patru luni. Am aplicat, si - ce noroc! - am fost acceptata.

Scopul nostru a fost organizarea Saptamanei Nationalei a Voluntariatului 2011, care a avut loc intre 9 si 15 Mai 2011. Munca aceasta mi-a dat posibilitatea sa fac cunostinta cu alte organizatii si asociatii din Cluj care lucreaza in domenile social, educational, ecologic si cultural. Am putut sa invat sa organizez evenimente, sa lucrez cu o echipa, sa fac prezentari in fata unui public numeros etc. Aceasta a fost experienta foarte interesanta si foarte pozitiva pentru mine.

Eu vreau sa traiesc in o lume unde exista o multitudine de culturi, de limbi; unde oamenii pot sa traiasca avand libertate de gandire, de opinie si de credinta.

Consider ca un serviciu de voluntariat in straintatatea este o mare oportunitate (nu numai pentru tineri) de cunoastere a unei alte tari, de a invata ce este toleranta, respectul si solidaritatea.

Pe termen lung, cred ca programul SEV o sa contribuie la o Europa "Unitata in Diversitate".
In proiectul meu am putut sa fac cunostinta cu o parte mica din Romania. Ramane sa descopar si mai mult - trebuie sa revin.

Laura Romer
Proiect: Our children, ouf future!
Perioada stagiu: 15.09.2010-15.09.2011
Organizatia de trimitere: Kolner Freiwilligen Agentur
Tara de provenienta: Germania

Hei, eu sunt Laura si sunt din Koln, Germania. Am 18 ani si a terminat liceul in iunie 2010. Am decis sa fac un stagiu SEV pentru ca am vrut sa am timp sa ma gandeasc la ceea ce vreau sa fac in viata.

Poate ceva legat de politica. Proiectul meu este "Our Children, Our Future" iar activitatile le desfasor in cadrul organizatiei Familia Regasita. Acolo avem de luni pana vineri clubul copiiilor impreuna cu Antonia.

Dupa aproape patru luni in Cluj chiar ma simt ca acasa si sunt sigur ca in septembrie va fi foarte greu sa plec. Va sfatuiesc sa participati si voi la un astfel de program, este unic.

Antonia Fatkenheuer
Proiect: Our children, ouf future!
Perioada stagiu: 15.09.2010-15.09.2011
Organizatia de trimitere: Kolner Freiwilligen Agentur
Tara de provenienta: Germania

Buna! Eu sunt Antonia, am 19 ani si locuiesc in Cluj din septembrie 2011. Am venit aici dupa terminarea liceului, pe care l-am facut in Köln, Germania.

Am fost in cautarea unui proiect de voluntariat cu copii in Romania inainte de a merge la universitate iar norocul mi-a suras si am gasit un loc in proiectului „Our childrend Our Future“.

Activitatile le desfasor in cadrul organizatie Asociatia Familia Regasita din Cluj, unde lucrez acum impreuna cu Laura ca voluntar. Descrierea proiectului m-a atins si dupa ce am auzit despre Cluj de la fostii voluntari am decis ca trebuie sa vin, iar acum este noua mea casa.

Eu lucrez in clubul copiilor, unde avem aproximativ 20 de copii zi de zi. Acestia vin sa isi faca temele, pentru a se juca si pentru a face activitati speciale cu noi. Imi place sa lucrez cu copiii si cu echipa noastra, imi pot imagina ca voi face asta si in viitor.

Serviciul European de Voluntariat este o mare oportunitate pentru a cunoaste subiecte noi, oameni noi, noi moduri de a trai, noi culturi si - desigur - noi limbi. Astept cu nerabdare si uramtoarele luni din proiect.

Mojca Slatinek
Proiect: Our children, ouf future!
Perioada stagiu: 02.10.2010-15.07.2011
Organizatia de trimitere: Zavod Voluntariat
Tara de provenienta: Slovenia

Numele meu este Mojca si vin din Slovenia, am 27 de ani si sunt voluntar in Cluj-Napoca din Septembrie 2010. Proiectul in care eu sunt implicata se numeste “Our children, our future” si impreuna cu alti 2 voluntari predam lectii de educatie rutiera si multiculturala in 14 scoli generale din zona rurala a judetului Cluj.

Proiecte ca acesta ne dau oportunitatea sa invatam mai multe despre alte culturi si tari si despre modul de viata al oamenilor.

Tema proiectului este foarte interesanta deoarece siguranta rutiera este foarte importanta in general, iar siguranta copiilor la fel, deoarece ei sunt viitorul nostru.

Tinand cont de numarul mare de accidente rutiere, este foarte important sa ii educam pe copii inca de la o vasta frageda iar acest proiect are o abordare excelenta.

Lucie Baptiste
Proiect: Our children, ouf future!
Perioada stagiu: 15.05.2010-15.07.2011
Organizatia de trimitere: Centre Regionna Information Jeunesse Poitou-Charentes
Tara de provenienta: Franta

Ma numesc Lucie si sunt din Franta. In proiectul meu, "Our Children, Our Future", suntem 3 voluntari care predam lectii de educatie rutiera in scoli. SEV este de mult timp unul din visurile mele, am gasit acest proiect si a fost perfect pentru mine, am vrut sa merg in Romania macar pentru un an.

Sa muncesti cu voluntari de peste tot este minunat. SEV iti permite sa intalnesti oameni grozavi, voluntari dar si oameni din organizatia gazda si din tara. Proiectul meu imi acorda oportunitatea sa invat de la celalalti, sa ma deschid si sa descoper un alt stil de viata.

Daniel Santos Fraga
Proiect: Our children, ouf future!
Perioada stagiu: 15.07.2010-15.07.2011
Organizatia de trimitere: Associacao Juvenil Rota Jovem
Tara de provenienta: Portugalia

Buna, sunt Fraga si vin din Lisabona, Portugalia. Am 24 de ani si profesia mea in Portugalia era de bijutier. In Cluj-Napoca am stat din iulie 2010 pana in iulie 2011. Cand am aflat de Serviciul European de Voluntariat am avut ocazia sa aleg intre Romania si Danemarca.

Am ales Romania deoarece mi s-a parut mai interesant sa descopar o alta cultura, avand in vedere ca Romania este o tara prea putin cunoscuta printre portughezi.

Acum pot spune ca sunt foarte bucuros de alegerea facuta deoarece sunt foarte fericit cu activitatile mele de voluntar, de proiect, de echipa si de cadoul primit, adica foarte multi noi prieteni.

Proiectul in care eu am fost implicat s-a numit “Our children, our future”, iar treaba noastra a fost sa predam lectii de educatie rutiera in 14 scoli din zona rurala. Mi-a placut foarte mult ca la finalul fiecarei lectii copiii intelegeau importanta lucrurilor pe care le impartaseam cu ei in cadrul lectiilor. Nu voi uita zambetul lor.

Annalisa Desi
Proiect: Our children, ouf future!
Perioada stagiu: 15.05.2010-01.10.2010
Organizatia de trimitere: Associazioane Interculturale Nur
Tara de provenienta: Italia

Buna, numele meu este Annalisa, insa toti prieteni si toti cei apropiati imi spun Lisa. Sunt din Italia si am 27 de ani.

In vara lui 2010 am avut o oportunitate extraordinara sa particip la un proiect SEV in cadrul Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca. In timpul acestui proiect am lucrat impreuna cu alti 2 voluntari in proiectul “Our children, our future”, proiect care avea ca scop predarea de lectii de educatie rutiera catre copiii din 14 comunitati rurale din judetul Cluj.

In plus am avut ocazia sa ma implic si in alte activitati precum: teambuilding impreuna cu toti voluntarii in Hunedoara, organizarea unei colecte de carti dar si alte initiative. Din punctul meu de vedere, una dintre cele mai importante caracterisitci ale acestei experiente a fost dezvoltarea personala.

Am cunoscut foarte multi oameni fantastici de la care am putut sa invat noi atitudini, abilitati si noi cai de a vedea si descoperi alte culturi. Pe langa toate acestea am intrat in contact cu cultura romaneasca si am vizitat o mare parte din aceasta tara frumoasa. Le multumesc tutoror celor care ne-au sustinut si in special echipei CVCN.

Tom Verchick
Proiect: Bring out the child in you!
Perioada stagiu: 15.05.2010-15.03.2011
Organizatia de trimitere: Minorities of Israel
Tara de provenienta: Israel

Buna, numele meu este Tom Verchick, am 25 de ani, si sunt din Israel. Am devenit voluntar SEV in cadrul Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca in mai 2010. Sunt foarte fericit de oportunitatea care mi s-a oferit, si anume de a fi voluntar si de a lucra cu copiii din spitalele din Cluj.

Imi place foarte mult sa lucrez cu copiii si se intampla ca si parinti lor sa se implice in activitatile propuse de noi. Avem multe activitati, cum ar fi: teatru de papusi, Dr. Clown, origami, pictura sau desen.

Pentru Dr. Clown am creat un costum special, un tricou colorat pe care copii il plac. Cateodata cantam impreuna in engleza sau romaneste sau le citesc povesti dintr-o carte pe care o am mereu cu mine. Copiii apreciaza aceste activitati si se bucura de ele, in plus ei uita de problemele medicale pe care le au si timpul petrecut impreuna trece mai repede.

Imi place mult munca mea si datorita faptului ca am cunoscut oameni interesanti, locuiesc cu alti trei voluntari din Slovenia, Franta si Germania, ceea ce e nou pentru mine. Clujul este un oras foarte frumos, de-as putea sa nu mai plec.

Leyla Ozen
Proiect: Bring out the child in you!
Perioada stagiu: 15.05.2010-15.03.2011
Organizatia de trimitere: Experiment e.V.
Tara de provenienta: Germania

Salut, ma numesc Leyla si sunt dintr-un mic oras din sud-estul Germaniei. Am terminat liceul in martie 2010, iar in mai am venit in Romania, la Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca.

M-am bucurat in fiecare moment ca am aplicat pentru acest stagiu – mi-a placut munca mea cu copiii, in cadrul proiectului “Bring Out the Child in You”, am invatat o sumedenie de lucruri, am calatorit mai mult decat niciodata, am mers la teatru, am iesit cu prietenii, am gatit, am citit sau am incercat diverse sporturi. Nu o sa credeti, dar am si muls o vaca, pentru ca experienta sa fie completa.

In cadrul proiectului “Bring Out the Child in You”, eu si colegii mei am petrecut 4 zile pe saptamana in spitalele de copii din Cluj, unde ne-am jucat cu copiii internati cu probleme medicale. Pictam impreuna, le spuneam povesti sau cantam. Sunt luni pe care nu le voi uita vreodata.

Murat Yildiz
Proiect: Bring out the child in you!
Perioada stagiu: 15.06.2010-15.03.2011
Organizatia de trimitere: DeM – Experiental Training Center Association
Tara de provenienta: Turcia

Buna, eu sunt Murat Yildiz si sunt din Turcia. Am venit in Romania in iunie 2010 si am stat 10 luni. Activitatea mea s-a desfasurat in Spitalul de copii din Cluj-Napoca, in cadrul proiectului “Bring out the child in you!”.

Am decis sa vin in Romania pentru acest proiect deoarece in Turcia am lucrat ca si fotograf pentru copii asa ca am avut foarta multa intereactiune cu ei. Din aceste activitati am vazut inocenta si frumuseatea interioara a copiilor.

In Cluj am mers la spital in fiecare zi si am incercat sa ii fac pe copii sa zambeasca, sa uite pentru moment ca se afla in spital. Am organizat impreuna cu ceilalti voluntari facepaiting, origami, teatru de papusi sau pictura.

Am incercat sa le spun chiar si povesti in romaneste, ba chiar sa ii invat putina engleza, insa elevii au devenit profesori.

Stagiul SEV a fost o experienta perfecta pentru mine, am vazut o lume minunata! Desigur, nu toate lucrurile au fost roz, insa viata insemna si alte culori decat roz. La final am putut spune ca din toate poti sa inveti cate ceva. Am avut suport si din partea minunatului meu mentor care a facut lucrurile sa fie mai usoare. Ea m-a ajutat sa ma simt in siguranta, mi-a transmis energie si datorita ei niciodata nu m-am simtit singur.

Romania este o a doua casa pentru mine, nu o sa uit niciodata aceasta perioada si cu siguranta o sa ma reintorc de multe ori sa imi vizitez prietenii si Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca.

Marianna Rosa
Proiect: Bring out the child in you!
Perioada stagiu: 15.05.2010-17.10.2010
Organizatia de trimitere: L’Arcobaleno – societa cooperativa sociale
Tara de provenienta: Italia

Buna, eu sunt Mariana si sunt din sudul Italiei. A, decis sa merg cu SEV in Romania foarte repede, fara planuri si fara prea multe intrebari. Stagiul meu in Cluj-Napoca a fost o experienta fantastica dar in primul rand vreau sa va spun despre experienta mea generala din Romania, iar apoi despre proiect.

Echipa CVCN este fantastica si la fel sunt si ceilalti voluntari, am facut foarte multe lucruri impreuna, am fost la munte, am fost intr-un sat frumos impreuna cu mentorul meu Ramona si cu ceilalti voluntari. Am cunoscut foarte multi oameni care mi-au devenit prieteni si cu care am calatorit foarte mult in timpul zilelor mele libere. Am invatat de asemenea sa gatesc cateva specialitati romanesti impreuna cu mentorii si profesoara de limba romana si nu de putine ori luam toti (voluntarii si echipa CVCN) cina impreuna in casa noastra.

Proiectul in care am fost implicata se numeste “Bring out the child in you!”, proiect care s-a desfasurat in patru sectii ale spitalului de copii din Cluj-Napoca. Eu si celailati voluntari mergeam acolo de 4 ori pe saptamana si facaem impreuna cu copiii activitati recreative. In acest proiect au fost implicati 4 voluntari din 4 tari, iar noi decideam impreuna ce fel de activitati sa facem cu copii. Proiectul ne-a oferit foarte multe posibilitati sa experimentam noi lucruri, la fel a facut si coordonatorul proiectului care ne-a oferit posibilitatea sa deprindem noi abilitati.

A fost foarte frumos cand mergeam in spital fara sa stim inca limba romana si toti oamenii de acolo erau interesati de noi deoarece eram straini iar noi le povesteam de multe ori despre tarile noastre. Intreaga experienta din Romania a fost una frumoasa, plina de minutatii ale naturii si de istorie iar oamenii sunt foarte primitori.

Aceasta a fost prima mea experienta intr-o tara straina si pot sa le recomand si altor voluntari sa mearga in Romania cu EVS, acesta fiind un lucru special care ne va ajuta sa construim un viitor mai bun, iar voluntarii au sansa sa se dezvolte. Multumesc tutoror celor din CVCN.

Ligita Zeikate
Proiect: Invata de la TV (Tineri Voluntari)!
Perioada stagiu: 01.03.2010-01.09.2010
Organizatia de trimitere: Deineta
Tara de provenienta: Lituania

Numele meu este Ligita, sunt din Lituania si am avut 19 ani cand am fost voluntar EVS in Romania la Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca. Am decis sa fac voluntariat imediat dupa scoala, deoarece m-am gandit ca ar fi o experienta importanta de viata si de asemenea o pauza, de care aveam nevoie atat de mult, adica o pauza intre scoala si universitate.

O multime de oameni s-au uitat la mine mai ciudat, insa eu nu regret alegerea facuta. Proiectul meu a fost "Invata de la TV (Tineri Voluntari)!", iar sarcina mea a fost promovarea voluntariatului la nivel local, care in cuvinte simple inseamna sa ii convingi pe oameni sa devina voluntari.

Am organizat Saptamana Nationala a Voluntariatului 2010, saptamana in care am avut diferite tipuri de evenimente, cum ar fi o zi pentru copii, excursie cu varstnici, igienizarea unui paduri si asa mai departe.

De asemenea, am organizat "Biblioteca Vie" si am creat un blog despre noi insine unde ne scriam aventurile. Stiu ca suna ciudat, dar voluntariatul m-a schimbat, eu sunt sigura ca voi face voluntariat in continuare, nu conteaza in ce domeniu, unde si cu cine.

Domitille Crenn
Proiect: Invata de la TV (Tineri Voluntari)!
Perioada stagiu: 01.03.2010-17.09.2010
Organizatia de trimitere: Jeunes a Travers le Monde
Tara de provenienta: Franta

Buna, Eu sunt Domitille sau Domi si o sa va zic cateva cuvinte despre stagiul meu SEV. Inainte de a veni in Romania am absolvit universitatea la specializarea geografie. Nu am stiut ce sa fac in continuare si vroiam neaparat sa mai merg din nou in alte tari.

Eu eram de multa vreme implicata in diferite organizatii din Franta, asa ca era cumva logic sa devin voluntar SEV. Am ales Romania deoarece nu am fost nicioadata in estul Europei si am fost foarte atrasa de aceasta regiune. Si nu regret alegerea facuta!

Cand am venit in Romania aveam 20 de ani si eram foarte motivata (si inca sunt) asa ca activitatile mi-au placut. La Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca am organizat evenimente pentru a promova voluntariatul, in special la nivel local. Am incercat sa ii incurajam pe tineri sa participe la dezvoltarea comunitatii lor. Am fost in permanent in contact si cu alte organizatii locale, fapt care m-a facut sa ma simt foarte integrata. La final, in cateva cuvinte, a fost super!
  

Ervin Jelnikar
Proiect: Invata de la TV (Tineri Voluntari)!
Perioada stagiu: 01.03.2010-10.09.2010
Organizatia de trimitere: Zavod Voluntariat
Tara de provenienta: Slovenia

Cand a ajuns Ervin era aproape primavara anului 2010. Un baiat micut din Slovenia, (acea mica tara din mijlocul Europei), care a decis sa experientieze intr-o lume necunoscuta, departe de casa.

Daca ma intrebi de ce, lasa-ma sa termin povestea. Unii dintre voi stiu deja ca atunci cand ajungi la 26 de ani din viata ta poate aparea o decizie majora. Hamlet ar spune; "a fi sau a nu fi"! Ei bine, am ales sa fiu si am facut-o.

Astazi, din ce in ce mai multi oameni se gandesc la voluntariat dar pentru multi dintre ei acest lucru este inca un mister cum a fost si pentru mine la inceput. Fiecare are motivele sale pentru care alege acest lucru, ca si mine care sunt indragostit de geografie si istorie.

Din cauza asta am ales acest mic paradis care nu este atat de accesibil oricui, dar care poate contribui la toate minunile din lumea asta.

Mediul m-a motivat si mai mult sa lucrez in acest proiect care a constat in promovarea voluntariatului. Intr-adevar, poate parea ca deviez de la subiect, dar ce inseamna defapt voluntariatul? Sa-i ajuti pe ceilalti, si mai important sa te ajuti pe tine! Implicarea in program mi-a daruit experiente formidabile in diferite planuri care au depasit chiar si asteptarile mele.

Pe de alta parte este foarte dificil sa pleci. Toti prietenii si lucrurile pe care le-am facut mai devreme sau mai tarziu vor face parte din trecut. Partea rea este ca nu tine la nesfarsit, dar pana la urma ce tine atat? Dar acest lucru nu ar trebui sa fie un obstacol pentru voi cititorii mei. Mergeti si incercati, sper ca imi veti scrie amintirile cu bucurie si zambet.

Niina Loiv
Proiect:Invata de la TV (Tineri Voluntari)!
Perioada stagiu: 01.03.2010-01.05.2010
Organizatia de trimitere: Continous Action
Tara de provenienta: Estonia

Ce faci? Asta e prima propozitie pe care am invatat-o activand ca volunt